top of page

למידה פעילה וניהול הלמידה לאוריינות דיגיטלית

בעידן הדיגיטלי, חשוב לתכנן את הלמידה בצורה המקנה לתלמידים מיומנויות ואוריינות דיגיטלית. הטמעת אוריינות דיגיטלית בכיתה מייצרת למידה פעילה וניהול הלמידה לאוריינות דיגיטלית, הנה כמה עקרונות חשובים בתכנון תוכנית שנתית ללמידה כזו:

אוריינות דיגיטלית בכיתה

מיומנויות דיגיטליות

כדאי להגדיר בבירור אילו מיומנויות דיגיטליות ברצוננו לפתח בכיתה - חשיבה ביקורתית, אוריינות מידע, כתיבה דיגיטלית, עריכת סרטונים ועוד.

חוויית למידה

חשוב לתכנן את חוויית הלמידה כחוויה מגוונת ומעניינת - שילוב משחקים, סימולציות, יצירת תוכן דיגיטלי ועוד.

עצמאות ויזמות

לדאוג לאפשר לתלמידים למידה עצמית ויצירת פרויקטים דיגיטליים אותם הם מובילים ובסופם גם מציגים לכל חברי הכיתה. אפשר לשלב במכוונות עצמית גם למידה שיתופית, פרויקטים בקבוצות, חשוב להקדיש זמן לחלוקה לקבוצות וגם ללמידה שלא תמיד נוחה לתלמידים, או למורים. למידה בקבוצות מאפשרת יזמות בצוות ולמידה של תקשורת בין-אישית כמיומנות נוספת שנגזרת מהנושא.

בחירת כלים

חשוב לבחור את הכלים טכנולוגיים מתאימים להשגת מטרות הלמידה - פלטפורמות שיתופיות, יצירת תוכן דיגיטלי, משחקונים ועוד. לשים לב לרמה ולקושי בהרשמה או מגבלות חינוכיות שיש לכל כלי על גילאי התלמידים.


לדוגמה, ניתן ללמד על אירוע היסטורי בעזרת פודקאסט או מצגת אינטראקטיבית. אז התלמידים יכינו סרטון על היבט מסוים של האירוע בתוכנת עריכה.


תכנון נכון של הלמידה הדיגיטלית הוא המפתח לפיתוח מיומנויות ואוריינות דיגיטלית אצל התלמידים.


מצורף תרשים לדוגמא לתכנון יחידת הלמידה בשיעור דיגיטלי: בעזרת ניהול הלמידה ניתן ליצור למידה פעילה והטמעת האוריינות הדיגיטלית בכיתה. ולינק לפדל בו מורים שיתפו ברעיונות בהתאם לתכנון הלמידה בתמונה.

תכנון למידה לדוגמא

מצורפים מתחמים דיגיטליים שלנו בפסג"ה , שיעוררו השראה מהשנה האחרונה, שיתנו רעיונות לשיעורים על מנת להטמיע את המיומנויות הדיגיטליות, ניתן להשתמש בהם כמרחב או כמספר שיעורים, עם מספר רעיונות רלוונטיים להטמעת אוריינות דיגיטלית בכיתה. בנוסף יש כאן בבלוג שלנו עוד מבחר רחב של רעיונות ומערכי שיעור רלוונטיים ללוח השנה העברי שלנו. המרחבים מתעדכנים ומוזמנים לעקוב ולשב תכנים לפדגוגיה דיגיטלית בהוראה.




לנוחיותכם מצרפת כאן קישור ללוח שנה עברי-לועזי בקנבה של (הדס אבידר גולדין- מובילת קנבה בישראל), כך שתוכלו להכין תוכנית שנתית ולערוך בהתאם לצרכים שלכם את התבנית.

אחרי שעבדנו על תוכנית השנתית שלנו, חשוב לייצר מראש או תוך כדי סביבת למידה דיגיטלית נוחה מול הכיתה, כדי שלא תקבלו את הפרויקטים והחומרים לפלטפורמות דיגיטליות שונות, על מנת לייצר סדר וקיבולת של אחסון החומרים, הכל במקום אחד, אני ממליצה על פלטפורמת הענן גוגל קלאסרום ואפשר להיכנס אליה בקלות דרך הסביבה שמאגדת הכל בית ספר הווירטואלי. גם במקרה הזה חשוב להקדיש בשיעור למידה טכנית על הסביבה מול התלמידים. הכניסה היא פשוטה דרך גוגל והזדהות היא עם ההזדהות האחידה של משרד החינוך. מצורף סרטון הסבר על בית הספר הווירטואלי, כדאי לצפות הסרטון גם מסביר על קלאסרום ואיך מכניסים משימת צפייה על סרטון יוטיוב :




חשוב לזכור כשמכניסים אוריינות דיגיטלית אנחנו צריכים לייצר תוכן ולא רק חשיבה על הצד הטכני. בדיוק כמו במודל TPACK. מצורף המודל. החשיבה היא לא על הידע הטכנולוגי, אלא שילוב של תוכן ברכישת הידע הטכני.

מודל טיפאק

במידה ותרצו עוד פרטים, ליווי ועזרה, טיפים נוספים איך לשלב אוריינות דיגיטלית ובינה מלאכותית באופן מיטבי בהוראה פנו אלינו.

פוסטים אחרונים

הצג הכול

コメント


bottom of page